ТОП-5 секретів заощадження коштів

Фото автора Serpstat з Pexels

За вікном чергова криза, хоча цього разу не класична фінансова, а криза охорони здоров’я, що призвела до економічної і зачепила весь світ. І, звісно ж, Україну.
Тому важливо знати, як правильно зберігати свої заощадження:

1. Зберігайте всі свої гроші в твердих валютах, наприклад долар або євро.

Валюти країн СНД не підходять на роль валюти заощаджень. Українська гривня – як і всі валюти країн, що розвиваються – присутня в гаманцях громадян лише тому, що в них здійснюються поточні платежі по купівлі продуктів і послуг. Манат, рубль, тенге тощо – це валюти споживання, а не заощадження.

Гривня втратила близько 400% за останні 20 років, що означає, що ваших грошей стало в 5 разів менше, тільки через те, що тримали свої заощадження в гривнях.

2. Зберігайте гроші в надійних місцях.

Кризи, як правило, ставлять в небезпеку найбільш дрібних фінансових гравців. У країнах, що розвиваються, найнадійніші місця для зберігання грошей – державні банки.

Вони можуть вам не подобатися, у них може бути поганий сервіс і т.д. Але вони найнадійніші, оскільки це єдині фінустанови, яким уряд не дасть лопнути. Але пам’ятайте, намагайтеся зберігати гроші в твердих валютах.

3. Наповнюйте свою фінансову «подушку».

Майте фінансовий резерв (подушку безпеки) на «чорний день». Це фінансова сума, складена з шести місяців ваших життєвих витрат (не доходів), яку вам необхідно мати на закритому рахунку і бажано зберігати в твердій валюті.

Ось як вирахувати необхідну суму подушки безпеки: наприклад, ваш дохід = $1000 на місяць, і з них ви витрачаєте $850 на життя. А $150 йде в заощадження. Сума необхідної подушки безпеки: 850*6 = $5100.

Пам’ятайте, що подушка безпеки – це не гроші для покупок або розваг. Ці гроші зберігаються для екстрених ситуацій.

4. Не вкладайте гроші в місцеву нерухомість.

Люди забувають, що нерухомість – це неліквідна інвестиція. Яку складно продати.

Більше того, ціна цієї інвестиції завжди прив’язана до стану місцевої економіки. Тому в чергову кризу, а вони в країнах, що розвиваються, відбуваються регулярно, і ціни на нерухомість будуть падати.

5. Не кладіть всі «яйця в один кошик».

Гроші треба тримати в різних місцях і в різних інструментах. Це на той випадок, якщо щось станеться з тією організацією або інвестицією, в яку вкладено ваші кошти.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як розійтись з дівчиною

Найприємніші чоловічі аромати | The Most Attractive Men's Fragrances

Що таке БДСМ та які практики до нього відносять

На які українські бренди варто звернути увагу

П’ять етапів ранкового пробудження (для тих, хто постійно ставить будильник на повтор)

Що купувати на розпродажах? | What to buy on sales?