КУДИ ВТЕКТИ ВІД ЦИВІЛІЗАЦІЇ






Багатьом з нас при запитанні «Куди втекти від людей та буденної рутини?» на думку прийде відповідь «В Карпати!». Але насправді є багато місць доступніших, ближчих та нижчих по висоті, де існує спокій, тишина та гармонія з природою.




Одним з таких місць є ліс. Мабуть, ви здивувалися. Чи часто вам спадало на думку: «На вихідних відпочину і піду прогулятися лісом»? Думаю, що ні. Проте користь від прогулянки лісом важко переоцінити. Людям, що працюють у містах дуже бракує свіжого повітря. В той час повітря в лісі практично позбавлене бактерій та пилу. Один гектар лісу за день виробляє 200 кг кисню і поглинає стільки ж вуглекислого газу. Тому прогулянка лісом – невід’ємна частина аеротерапії. Свіже повітря покращує кровообіг та роботу серця, стимулює апетит та підвищує активність мозку. Особливо корисно гуляти хвойним лісом. Елементи фітонциди, які виробляють гілки хвойних дерев, зміцнюють наш імунітет та вбивають шкідливі бактерії у повітрі. Таке повітря сприяє виліковуванню багатьох хвороб органів дихання, навіть туберкульозу. Аромат лісової флори, в’юнка стежина, стук дятла або спів зозулі допоможуть вам позбутися буденних думок, звільнивши вашу голову для прийняття в майбутньому нових правильних успішних рішень.

Ліс – це не просто дерева та тварини. Тут може ховатися багато цікавих несподіванок. Наприклад, печера Прийма, де знайшли скелет неандертальця, скельні монастирі, древні городища, цілі селища, в яких, здається, зупинився час (як от Гавареччина, де виготовляють знамениту чорну (або димлену) кераміку). Крім того в різний період у лісі можна зібрати малину, ожину, суниці, гриби та інші смаколики природи.
Відпочити в лісі можна гарно у Яворівському національному природному парку, в околицях Миколаєва, де зараз триває процес створення Стільського заповідника, в межах Гологірського хребта.




Озера. Що не кажіть, а водойма прикрашає відпочинок. Особливо влітку, коли у спеку тягне до води. На озеро можна вирушати з різною метою: поплавати, просто помочити ноги у воді, розважитися на водних атракціонах чи пограти у ігри з м’ячем, позасмагати, просто організувати пікнік в альтанці на березі чи навіть порибалити.
Найзручнішими для львів’ян є озеро Пісочне (біля Миколаєва), Винниківське озеро та озеро у Брюховичах. Багато хто також їздить на Яворівський кар’єр. Правда, треба врахувати факт, що у спеку на водойми виїжджає багато людей. Тому іноді на пляжі може бути тісно. Але, все ж, є озера, де людей небагато. Такими не дуже популярними є водойми біля сіл Тростянець та Дуброва (Миколаївський район). Тому тут, як правило, відпочивальників менше.

Гори. Мабуть, ідеальне поєднання двох вищеперерахованих пунктів та чудовий шанс втекти від цивілізації. Тут вам і ліси, і озера, і багато інших цікавинок: водоспади, ріки, вершини, мінеральні джерела. На свій смак можна вибрати абсолютно «дикий» відпочинок або скористатися різноманітною інфраструктурою, якої в Карпатах є вже достатньо. Любителів активного відпочинку без інфраструктури привабить дво- чи триденний похід з наметом, рюкзаком та всім необхідним туристичним начинням. Залежно від кількості часу та фізичної підготовки можна складати різні туристичні маршрути, щоб підкорити Парашку, Тростянець, Великий верх, Пікуй, Говерлу, Петрос, Піп Іван та інші карпатські вершини. Любителі цивілізованішого відпочинку можуть завітати у Буковель, Пилипець, Драгобрат, Славське, Ізки. Незважаючи на те, що це відомі гірськолижні комплекси, повірте, влітку тут теж є чим зайнятися: походи в гори різної складності (але вже без важкого рюкзака), екскурсії, катання на канатно-крісельній дорозі, гірські озера, водоспади, купання в чанах, дегустації вина, сиру, меду, катання на конях, квадроциклах та багато інших розваг.
Сучасна людина завжди зайнята і дуже часто знаходить час для всіх крім себе. Варто пам’ятати, що від того, наскільки ми почуваємося добре фізично та психологічно, залежить настрій та самопочуття тих дорогих і близьких людей, які нас оточують. Приємного відпочинку!
Юрко ПИРЧ
Експерт із внутрішнього туризму
Засновник туристичної компанії «Час на мандри»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як розійтись з дівчиною

Що таке БДСМ та які практики до нього відносять

П’ять етапів ранкового пробудження (для тих, хто постійно ставить будильник на повтор)

На які українські бренди варто звернути увагу

Найприємніші чоловічі аромати | The Most Attractive Men's Fragrances

Цікаві факти про джинси.