Броґи | Броги | Brogo






На всякий випадок нагадуємо , як відрізнити броги від інших шкіряних черевиків , і пояснюємо , з чим їх носити , а з чим краще навіть не пробувати.

Коротше кажучи , броги - це навіть не окремий фасон взуття , а спосіб їх декорування. Броґівачем - тобто тією самою перфорацією (2) - можуть бути прикрашені і дербі , і оксфорди , і черевики , і навіть лофери .

Проте броґи в найзвичайнішому розумінні - це туфлі- дербі з «крилами», перфорованим «медальйоном» на носі(2) і перфорацією по краях швів(3).В американському варіанті,так званих longwing - блогах, «крила» тривають від миска по всій довжині взуття і з'єднуються на п'яті (як на ілюстрації). У класичному - доходять приблизно до середини .

Туфлі з перфорацією уздовж швів і медальйоном , але із звичайним відрізним миском замість «крил»(1) умовно називають «полуброгамі», а туфлі без медальйона і «крил», але з перфорацією уздовж шва - «чверть- броги». Бувають навіть «суворі броги», у яких є тільки «крила» без перфорації, але до чого їх взагалі називати броги, незрозуміло.

Все, напевно , вже чули історію брог, але вона - як хороший анекдот: можна і повторити. Справа в тому , що броги придумали ірландські і шотландські фермери , яким доводилося багато ходити по болотах. Оскільки башмаки рано чи пізно все одно промочиш, вони просто проробляли шилом дірки, щоб через них стікала вода та взуття швидше провітрювалася. З часом необхідність ходити по болотах і зливати воду відпала,а дірки залишилися,але перетворилися на декоративну перфорацію .

Інші характерні риси брог: багатошарові накладки з зазубреними краями і відрізний мисок у формі букви W , який англосакси називають wingtip , тобто «крилатий»(1).

Броги-традиційне англійське «сільське» взуття , тому найгармонійніше вони виглядають на подвійний шкіряній підошві з рантовою прошивкою. Втім,останнім часом їх ставлять на будь-які підошви, які приходять в голову - від кросівкових до білих клиновидних підошов, як на робочих черевиках.

Повністю декоровані важкі броги сильно навантажені візуально, і носити їх зі строгим костюмом не надто доречно. Зате вони ідеально поєднуються з тканинами начебто твіду і вельвету. Картаті спортивні піджаки, блейзери та фланелеві брюки теж підійдуть.

Чим менше на взутті декору і чим він темніше , тим він вважається суворіше. Тому чорні або темно-коричневі напівброґи або чверть-броґи вже підійдуть і до ділового костюма.Якщо, вони, звичайно, начищені і на пристойній підошві.

Щоб дотримати баланс і гармонійність ліній , не варто носити броґи із занадто вузькими брюками, інакше ноги виглядатимуть непомірно великими. А ще краще, якщо у брюк будуть відвороти.

Само собою, грубі броґи, особливо на гумовій підошві, відмінно підходять до джинсів, шкіряним курток, паркам, фланелевим сорочках та іншої популярної вуличному одязі. Тому зараз вони і стали так популярні: все-таки солідніше, ніж кеди і кросівки, але при цьому не так нудні і серйозні, як класичні туфлі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найприємніші чоловічі аромати | The Most Attractive Men's Fragrances

Що таке БДСМ та які практики до нього відносять

Як розійтись з дівчиною

На які українські бренди варто звернути увагу

100 віджимань за 42 дні.

П’ять етапів ранкового пробудження (для тих, хто постійно ставить будильник на повтор)